Modern-klassieke tuin

Deze in 2017 aangelegde tuin past bij de modern-klassieke gerenoveerde woning en heeft strakke  vormen. De tuin moet vooral rust uitstralen en jaarrond een boeiende groene structuur hebben en beperkt kleur. Taxus, ilex crenata (als buxusvervanger), bamboe (polvormende en wintergroen), klimop zijn daarom toegepast in deze tuin. In contrast hiermee is het zonnige en kleurrijk zitplekje gerealiseerd tegenover de antraciete pergola. Hier kun je zomers tussen de kleurige bloemen en de zoemende, fladderende insecten ontspannen.

De antraciete stevige pergola met blauwe wisteria is geplaatst boven het zonneterras en filtert door de sneller klimmer het felle zonlicht.  Tijdens frisse avonden en in de late middagzon kunnen de bewoners genieten onder de witte overkapping, een voormalige volière die omgebouwd is tot een moderne overkapping. De lichte kleur maakt dat de tuin achterin veel groter lijkt, terwijl de antraciet gebeitste houten wanden de tuin breder doet lijken. De zijtuin is opgedeeld in vakken door middel van dwarse taxushaagjes, waardoor de breedte wordt geaccentueerd. De lange smalle tuin lijkt hierdoor veel ruimer. De grote antraciet Schellevistegels maken het een rustig geheel, ze zijn overal toegepast in de bestrating afgezien de oprit en de randen langs de gevels waar grind is gebruikt.

Gegalvaniseerd betongaas voor het leiden van klimplanten wordt nog bevestigd tegen de antraciete houten wanden voor (half)wintergroene bloeiende planten als lonicere periclimenum en clematissen. De blauwbloeiende Amerikaanse sering wordt eveneens omhoog geleid, deze staat op een zonnige beschutte plek zodat deze ’s winters hoogstwaarschijnlijk zal overleven.

Een op maat gemaakte betonnen trap geeft een bloeiend hoogteverschil in de lange tuin. Je daalt af naar de achtertuin, terwijl deze dan niet zichtbaar is. De verrassing is pas als je beneden bent en het pad volgt, dan pas overzie je de hele achtertuin.

De oorspronkelijk slecht gedraineerde en vochtige achtertuin is nu voorzien van afwateringsroosters en waterinfiltratiekratten onder het gazon. Zo kunnen de planten goed groeien en krijgen planten die houden van een drogere bodem ook een kans. Dit maakt de soortenrijkdom van de tuin weer groter en zo krijgt deze tuin meer natuurwaarde.