Stadstuin

Deze stadstuin is een echte leeftuin, waar de eigenaars gasten ontvangen en genieten van details van planten en de dieren die op bezoek komen. De tuin heeft een naar verhouding groot terras en halfverharding. Een houten overkapping zorgt ervoor dat warmte langer blijft hangen na zonsondergang.

Kenmerken van deze stadstuin: gastvrij, loungeplek, makkelijke planten, onderhoudsarm, droogtebestendig, combi van rood, oranje en roze bloeitinten, beplanting aantrekkelijk voor vogels en insecten, siergrassen, voldoende groenblijvers voor in winter, vrijwel altijd iets in bloei, natuursteen (betonprodukten hebben echter wel de voorkeur gezien natuur&milieu).

Bij het nemen van onderstaande foto’s zeiden bewoners dat ze nog nooit zoveel hadden buiten gezeten als in de nieuwe tuin. De metamorfose heeft nu al het gewenste effect, terwijl de tuin en de omheining nog niet helemaal groen zijn, dit neemt enkele jaren in beslag.

De bewoners houden van een bloeiende tuin, die ook aantrekkelijk is voor vogels. Na de kap van een grote boom achter de tuin, wordt het zicht van de achterburen weggenomen door middel van lei-sierappels (malus ‘Everest’). Deze sierappels zijn minder ziektegevoelig. De bloesem geeft kleur in het voorjaar en de oranje/rode appeltjes blijven lang hangen in het najaar. De vlinderstruik trekt de nodige insecten. De klimop moet de schutting nog verder bedekken.

Als de ruimte beperkt is voor beplanting, is de keuze snel gemaakt om verticaal te tuinieren: klimop, winterjasmijn, klimhortensia, clematis en een zuil gemaakt van betongaas met kamperfoelie. Met heesters en groene schuttingen creƫer je nestgelegenheid voor allerlei dieren.

De bakken zijn gemetseld met natuursteen en ingeplant met diverse vaste planten, die variatie geven in bloeitijd, bladkleur en rode, oranje en roze bloei. De tuin mag knallen qua kleur. In de winter geven de miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’, de pennisetum ‘Hameln’ en de carex een aardig silhouet bij tegenlicht. De vasteplantenborders worden dan minder aantrekkelijk, maar zijn deels verscholen achter de bakken. De vaste planten komen in de zomer boven deze bakken uit. In de bakken zelf staan naast wintergroene carex, lavandel en heuchera voor de structuur in de winter. Heuchera ‘Plum pudding’ behoudt in de winter zijn rode blad. Achterin de tuin zorgen de skimmia’s voor een wintergroene vulling. In de hoogste bak staan droogtebestendige planten, want hoe hoger gelegen hoe droger. Planten als euphorbia amygdaloides, achillea en campanula carpatica zijn hiervoor geschikt.