Tuin in Mediterrane sfeer

Voor de bewoners in Raalte heeft Creagroen een tuin ontworpen die past bij hun leefstijl. Het is een moderne relaxtuin geworden die weinig onderhoud vraagt (afgezien van het onderhoud van de bestaande plataan). De foto’s zijn genomen ruim een half jaar na aanleg, in de lente. De tuin wordt in de loop van het seizoen nog een stuk groener. In de basis is de tuin klaar.

Kenmerken van deze tuin: De tuin is vooral om te ontspannen, bij het gekabbel van water. Dit was een speciale wens van de heer des huizes, die zijn voormalige beroep op zee uitoefende. Eerder reisden de bewoners regelmatig af naar Mediterrane landen. De lichte, warme tinten en het mozaiekpatroon passen bij het leven daar, maar nu beleven ze dat gewoon in eigen achtertuin.

De hoogteverschillen geven in de tuin een speels effect. De terrassen zijn gemaakt van GeoCeramica ‘Copper Steel’ 80x80x4 cm en de witte muurtjes van Splitblok ‘Noors wit’. De Cortenstalen afdekrand past bij de warme tint in de ‘Copper Steel’-tegels. Het pad tussen de beide terrassen is gemaakt met Marlux Design ‘Mosaic Arabica’ 60x60x3 cm.

De verhoogde borders en de vijver doorbreken de stenen vlakte van de twee terrassen. De beplanting heeft felle kleuren, aangevuld met zachtere tinten. Het vormt een kleurrijk geheel, zoals je veel in Mediterrane landen ziet. De planten trekken insecten aan en geven extra leven in de tuin. De planten zijn nog maar recent ingeplant, over een paar jaar lijkt het een stuk groener, vooral de houten afrastering moet nog goed begroeid worden voor een natuurlijker effect.

Regenwater wordt via de goot achter de bank naar een infiltratiekrat onder de bestrating gevoerd. Zo krijgt de dakplataan die in verharding staat toch voldoende water. De dakplataan heeft eerder probleemloos gegroeid in verharding (meestal is er meer ruimte voor groen onder een boom).

Het tuinmeubilair is passend gekozen door de bewoners. De moderne houten bank is op maat gemaakt omdat de ruimte rondom de bestaande plataan beperkt is. Op warme dagen voelt de schaduw onder de plataan aangenamer dan de schaduw direct achter het huis. De hond geniet mee van de nieuwe tuin.