Demotuin Heeten

Gerealiseerd in 2009.

Kenmerken van de Demotuin: Bewoners houden van tuinieren, de tuin het mag onderhoud vragen, uniek en onderscheidend ontwerp, duidelijke structuur (ook in winter), speciale planten, een tuin om je terug te trekken, levende tuin (vlinders, bijen, egel, kikkers), hergebruik materiaal, larikshouten palen, blokhagen.

De tuin heeft het hele jaar structuur en sfeer. Er is gekozen voor een centrale as, beginnend vanaf het keukenraam. Het oog wordt naar het midden van de tuin geleid, wat uitnodigend werkt om naar buiten te gaan. Wat zit erachter? De vijver ligt precies op deze centrale as. Vanuit de keuken is de vijver goed te zien, wat ook prettig is gezien de tijd die dagelijks wordt doorgebracht in de woonkeuken. Deze as deelt de tuin in tweeën en om eenheid te behouden loopt het gazon door achter de vijver. Het tweede terras ligt op de enige zonnige plek in het najaar of vroege voorjaar, terwijl de appelboom ‘s zomers er de nodige schaduw geeft.

De daklinde met taxusblok geeft volume aan de tuin. De doorkijk onder de linde levert een boeiend uitzicht vanuit de woonkamer. De beplanting achter de linde en de weerspiegeling in de nieuwe vijver contrasteert met de schaduwborder onder de linde. Het gedeelte schuin achter de garage is niet direct zichtbaar vanuit de woonkamer en daarom kan hier wel een vaste plantenborder aangelegd worden, die ’s winters minder mooi is. De ronde buxushaag wordt laag gehouden zodat de planten erachter tot hun recht komen. De ronde vorm in de buxushaag leidt zodanig af, dat de schuine conifeerhaag minder opvalt.

Een rij stevige larikshouten palen op het grote terras geeft beschutting en steun voor de

Beplanting

Naast de nodige wintergroene heesters zijn er siergrassen, bloeiende heesters en heesters met herfsttinten. Voordeel is dat de tijd niet meer stil lijkt te staan, de tuin blijft voortdurend veranderen: opeenvolgende bloei, diverse fruitsoorten, herfstkleur, bamboe ritselt, siergras wuift en geeft ook in de winter nog structuur. Besdragende planten geven voedsel voor vogels en ook voor insecten aantrekkelijke planten ontbreken niet. Humusrijke vochtige grond is goed voor enkele rozen. Inheemse planten, zoals eenjarige akkerbloemen en kruiden groeien op arme en droge grond, in een apart vak in de tuin. Zo wordt verspreiding van teveel inheemse soorten voorkomen. De verschillende groeiomstandigheden geeft kansen voor meer soorten planten en dieren (biodiversiteit).

Vanaf de zithoek achterin de woonkamer heeft de gebruiker goed zicht op de border rondom de linde en daarom moet dit tuingedeelte het hele jaar door levendig ogen. Er is gekozen voor een combinatie van wintergroene kerstrozen, herfstanemoon, geranium, skimmia, pacchysandra en hosta’s, waartussen voorjaarsbollen zijn geplant (narcis, blauwe druif, voorjaarshelmbloem, crocus).

Vijver

Door voldoende waterplanten zoals fonteinkruid, waterpest en vederkruid blijft het water helder, wat vooral belangrijk is door de aanwezigheid van vissen. De vissen scheiden voedingsstoffen uit die de groei van algen stimuleren. Daarom worden de vissen niet bijgevoerd. De vijver is zo diep dat de kans op dichtvriezen erg klein is. In de vijver zijn zones van verschillende diepte gecreëerd. Kikkers kunnen makkelijk in en uit de vijver springen. Zomers zitten ze vaak op de stenen vijverrand en warmen ze zich graag op in de zon.

Overtollig water wordt via een overloop naar een grindkoffer onder het gazon afgevoerd, waardoor de vijver niet overstroomt.

Hergebruik materiaal

De oude bestrating rondom de daklinde is verwijderd en opnieuw gebruikt voor het metselen van de vijvermuren. Oude 50×50 betontegels dienden als fundering voor de 80cm hoge muur rondom in de vijver. Cement en vijverfolie (EPDM rubber (0,75mm)) waren verder nodig voor de aanleg.

De grond uit het vijvergat is hergebruikt voor de verhoging van het tweede terras en verspreid over de plantvakken.

De al aanwezige ronde keien zijn gebruikt voor het creëren van niveaus in de vijver, om verschillende soorten waterplanten een plaats te geven. Eigen compost wordt verkregen uit snoei- en GFTafval. Zo worden voedingsstoffen niet afgevoerd, maar opnieuw benut in eigen tuin.

 

Demotuin zomer vooraanzicht

Demotuin B 2010 voor

Demotuin D voor

Demotuin C voor