Boerderijtuin Olst

In Olst heeft Creagroen een tuin ontworpen in de stijl van oude boerderijtuinen met klassieke elementen. De tuinbezitters houden van tuinieren en het buitenleven.

Kenmerken van deze boerderijtuin: organische/ronde vormen, duurzame materialen, leilindes, buxusvakken met rozen, lavendel en hortensia’s, ruimte voor moestuin en kippen, aantrekkelijk voor vogels en insecten, kleurrijk, afwisselende bloei, compostbakken en een opslag van snoeihout (takkenril).

De organische vorm van de tuin past goed bij de stijl van de boerderij. De oude boerderij is niet overal even recht en strakke rechthoekige vormen zouden dit accentueren. Ronde vormen zijn daarom een betere keuze.

De buxusvakken met witte en rode rozen passen bij de kleur van de luiken, die kenmerkend zijn voor de streek. De leilindes zijn in handvorm geleid, wat traditioneel is voor boerderijen, omdat dit vroeger voor boeren minder arbeidsintensief was dan horizontaal leiden. Het frame van steigerbuizen zal de komende jaren nog blijven staan totdat de lindes een goede vorm hebben aangenomen.

Gebakken waaltjes maken het geheel af. Het onkruid tussen de klinkers wordt regelmatig weggebrand, een milieuvriendelijke methode.

Compostbakken en een takkenril met snoeihout maken de tuin milieu- en diervriendelijk. De afrastering is gemaakt van onbehandeld Europees naaldhout (Douglas) dat vele jaren meegaat en beter aansluit bij het karakter van de boerderij dan de bekende groene schuttingen van de Doe-Het-Zelf zaken.