Bedrijfstuin Heeten

Gerealiseerd in 2009.

In Heeten heeft Creagroen een bedrijfstuin ontworpen die aansluit bij de omringende omgeving. De kleurrijke beplanting vraagt weinig onderhoud, omdat de plantvakken dichtgegroeid zijn. De vraag van de klant was lage beplanting zonder hoge heesters en bomen. De tuin biedt voedsel voor allerlei insecten en geeft meerwaarde aan het bedrijfsterrein dat gedomineerd wordt door beton, asfalt en gazon. De tuin werkt als een visitekaartje voor het bedrijf.

Kenmerken van de bedrijfstuin in Heeten: overzichtelijk (i.v.m. veiligheid terrein), onderhoudsarm, aantrekkelijk voor o.a. vlinders en bijen, blokhagen en kleurrijke, afwisselende, droogte-, konijn- en hondenplasbestendige beplanting. De kleur van beplanting is afgestemd op de bedrijfskleuren.

Een bedrijfstuin kan een rol spelen bij behoud van natuur en biodiversiteit, juist vanwege hun ligging en landgebruik. Ook heeft een groene omgeving een stressverlagende en gezondheidsbevorderende werking, wat weer een positief effect heeft op de werknemers. Voor meer info zie Wagenings onderzoek (WUR).

Wandelaars en fietsers komen regelmatig langs de bedrijfstuin en zien een afwisselende bloei door het jaar heen. Wintergroene siergrassen, salvia’s, geraniums, sedums en andere sterke planten zijn herhaaldelijk toegepast. Het vormt daardoor een geheel, het lijkt een soort weide. De vaste planten worden afgewisseld met blokhagen van Laurier ‘Van Nes’, zoals deze ook bij de hoofdingang zijn toegepast.

De beplanting is konijn- en hondenplas-proof. Alleen aan het einde van de winter hebben de konijnen de carex morrowii opgegeten, maar in de lente hebben deze siergrassen zich goed hersteld. De droogte in het eerste jaar is goed doorstaan, mede door het gebruik van veel organische compost, dat werkt als een soort spons. De grond is daardoor beter in staat het regenwater vast te houden. Belangrijk voor het overleven van de droogte is de tijd van de inplant. De planten moeten een uitgebreid wortelstelsel gevormd hebben voor een droge periode. In deze bedrijfstuin is geen vaste sproei-installatie aanwezig, er is hooguit een enkele keer gesproeid.

De smalle strook naast het pand, waar geen gras wilde groeien, is nu beplant met de inheemse geranium phaeum, epimediums, vlinderstruiken, euonymus fortunei (voor de wintergroene structuur) en geranium Ingwensen’s variety. Meerdere keren per jaar zorgen deze planten samen voor een kleurrijk geheel.

Project Bedrijfstuin direct na aanplant